Jak obnovit fotky z paměťové karty

Děsivá můra všech fotografů jsou smazané, ztracené nebo poškozené fotografie. V tomto návodu se podíváme, jak tomu předejít a jak fotografie zachránit z pohodlí domova, bez nutnosti platit za záchranu fotek v servisech.

V případě že by se Vám někdy poškodila paměťová karta, na které máte své fotografie, tak nezoufejte. Je spousta způsobů jak své fotografie zachránit. Na internetu se nachází spousta programů, které Vám s tímto pomohou, nicméně né každý Vám zaručí úspěšnost.

Vyzkoušel jsem opravdu hojné množství programů, které by měli údajně pomoct, nicméně většina se zabývá spíše smazanými fotkami. V případě že by se Vám z paměťové karty fotky nějakým záhadným způsobem smazaly, nebo by jste si je nedopatřením sami odstranily, nezoufejte, tyto programy Vám pomůžou.

Tip: Možná vám připadá složité se vyznat v programech pro obnovu dat. Nebo je váš čas drahý. V tom případě máte ještě možnost – obrátit se na profesionální firmu. Prohlédněte si ceny záchrany dat z paměťové karty od společnosti Datahelp.

Recuva

Šikovný nástroj umožňující snadnou obnovu nechtěně odstraněných složek a souborů. Obnovit lze například i data, která smazal virus, soubory z paměťových karet, audio soubory z MP3 přehrávačů a další data.
Vyberete pouze jednotku, kde se data nacházely a o zbytek se postará již Recuva.

recuva

 

Web aplikace: http://www.piriform.com/recuva
Cena: Zdarma (Freeware)

CardRecovery

CardRecovery je aplikace pro obnovení nechtěně smazaných souborů z paměťových karet typu SD (Secure Digital) Card, CF (Compact Flash) Card, xD Picture Card, Memory Stick, MicroDrive, SmartMedia Card, MMC (MultiMediaCard), MicroSD, MiniSD, SDHC a dalších. Dokáže obnovit, obrázky, videa i RAW

cardrecovery

 

Web aplikace: http://www.cardrecovery.com/
Cena: 39,95 USD (možnost vyzkoušení Trial verze)

Magic Photo Recovery

je výkonný a užitečný software, který vám umožní obnovit vaše fotografie, které jste nedopatřením odstranili z vašeho digitálního fotoaparátu, počítače, flash karty, paměťové karty, mobilního telefonu nebo prostřednictvím jiných médií nebo mechaniky a to i po vyprázdnění koše nebo formátování.

magicphoto

 

Web aplikace: http://www.magicuneraser.com/photo_recovery/
Cena: 49,95 USD v základní verzi

A to nejlepší na konec, výše zmiňované programy vám dokážou smazané fotografie obnovit, ať už byly smazané jakýmkoliv způsobem. Ale pokud se Vám stane, že se Vám poškodí paměťová karta a fotografie na ní zůstanou, ale nebudete s nimi moct manipulovat (mazat, kopírovat, otevírat apod.) je to už o kapánek horší. Popravdě, lámal jsem si  tím hlavu 4 dny, zašel jsem do 2 servisů v Brně, zda je možné fotografie nějak zachránit, v obou případech mě pracovníci odkázali pouze na obchod kde jsem kartu kupoval, abych ji reklamoval, ale o fotografie přijdu, že s tím bohužel už nic nezmůžou. Nicméně mě celá tato situace nedala, a dál jsem se pokoušel fotky za každou cen dostat z karty. A nakonec, po tom všem, jsem narazil na program SanDisk RescuePRO který byl už moje poslední naděje. První pokus selhal, tak jsem to zkusil znova a jako jediný, našel a zkopíroval veškeré fotografie, jak ty poškozené, tak i ty smazané. Takže příště, pokud se Vám stane něco podobného, zapomeňte na servis a stáhněte si SanDisk RescuePRO, protože ten mi jako jediný asi z 15ti dalších programů pomohl.

SanDisk RescuePRO

SanDisk RescuePRO ® a RescuePRO ® Deluxe jsou programy pro zotavení a obnovení odstraněných souborů ze všech typů digitálních médií. Dokáže obnovit různé typy souborů, včetně obrázků, videa, dokumentů, hudby a stovky dalších souborů.

rescuepro

Web aplikace: http://www.lc-tech.com/pc/sandisk-rescuepro-and-rescuepro-deluxe/
Cena: 39,99 USD za základní variantu

Závěrem bych chtěl upozornit právě na servisy a podobné instituce které se obnovou dat zabývají. Mám osobní zkušenost s firmou Megapixel kde jsem právě byl na obnově a kde mě zároveň řekli že o fotky přijdu, přesto se mi fotografie podařilo zachránit. Takže servis raději doporučuji jako poslední možnost, kdy už nemáte na výběr a vyzkoušeli jste všechny možné a dostupné prostředky k obnově. Tímto na nikoho nechci házet špínu, ale jen upozorňuji na to, že servisáci jsou také jen lidi co chybují 🙂

1 odpověď

  1. Šimon napsal:

    poslední jsem chtěl instalovat naběhla mi arabština, ptal jsem se supportu na důvod…..odpověd jsem dostal…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *