Recenze: sestava pro externí blesk: softbox + stativ + rádiový odpalovač

Tentokrát se v recenzi podíváme na cenově zajímavý set pro změkčení světla externího blesku. V sadě najdete snadno skládací a přenosný softbox o velikosti 40x40cm, stativ a taky rádiový odpalovač a příjmač pro dálkové odpalování blesku. Co tato sestava dokáže a je vhodná pro focení portrétů?

Děkuji společnosti PhotonEurope za zapůjčení veškerého recenzovaného příslušenství.

Co sestava obsahuje

img3982Začnu asi tím nejjednodušším – stativem. Jeho maximální výška je 180cm. Další část sestavy je držák na externí blesk. Ten je umístěn na kulové hlavě a nasazuje se přímo na dodávaný stativ. Jedná se o univerzální řešení pro různé typy a velikosti externích blesků. Blesk tedy přichytíte do sáněk a poté upravíte pozici blesku. Jednak se dá nastavit vzdálenost blesku od softboxu a dále potom výška, kde bude otvor softboxu umístěn.

Dále je součástí sady rádiový odpalovač a příjmač pro dálkové odpalování blesku z fotoaparátu. Konkrétně se jedná o model TR-D6.

No a nakonec tady máme softbox. Celkové rozměry přední strany jsou 40x40cm, přitom bílá rozptylka vepředu má 37x37cm. Jak jsem při testování zjistil, testovací softbox je starší verze a dnes ji již nahradila nová verze, která má ještě jednu rozptylku uvnitř softboxu. Tedy dokáže ještě lépe světlo změkčit.

Co je ale největší výhoda tohoto softboxu je jeho skladnost. Díky použité konstrukci je možné softbox schovat do kruhového obalu o průměru 21cm. Sice vám to asi z počátku bude dělat problémy, ale dá se to naučit. Při prvním rozbalení softboxu jsem se trochu vyděsil a protože se softbox díky pružné konstrukci sám rozevřel, bál jsem se, že už to nikdy takhle nezabalím 🙂 Složení zpátky do obalu se mi napoprvé povedlo, ale pak jsem to už nebyl schopen zopakovat. Musel jsem tak potupně hledat videa na Youtube 🙂

 

 


img3998 img3987

Dálkové odpalování pomocí rádiového odpalovače

Součástí zapůjčené sady byl rádiový vysílač a příjmač s označením TR-D6. Jedná se o univerzální odpalovač fungující na fotoaparátech většiny výrobců. Jediné co tento odpalovač dokáže přenést je informace o odpálení blesku přes středový kontakt. Nedokáže tak přenášet další informace potřebné k fungování TTL režimu. Proto je při focení potřeba nastavovat externí blesk manuálně. To může být někdy problém, zvlášť když fotíte na větší vzdálenosti a potřebujete častěji upravovat sílu záblesku.

Vysílač je napájen malou 12V mini baterií a udávaná životnost na jednu baterii je kolem 30 000 odpálení. Příjmač je napájen dvojcí AAA baterií.

Udávaný dosah je kolem 15-30m na otevřeném prostranství. Provedl jsem několik testů a je reálné dosáhnout funkčnosti na vzdálenost kolem 18-28m. S rostoucí vzdáleností se ale snižoval počet úspěšných přenosů a u vzdáleností nad 20m se už častěji stávalo, že komunikace mezi příjmačem a vysílačem selhala.

Co se týká spolehlivosti, občas se mi stalo, že se blesk nespustil. Tedy většinou k tomu došlo, když jsem fotil třeba dvě fotky rychle za sebou. Myslím, že na nějakých 1000 fotek se blesk neodpálil tak ve 20 – 30 případech. Pokud to váš blesk umožňuje, je lepší vypnout automatické vypínání po nějaké době nečinnosti.

Na vysílači najdete další sáňky na blesk. Můžete tedy kromě odpalování vzdálených blesků použít i jeden nasazený na fotoaparátu. Ale i v tomto případě se budete muset spokojit s manuálním režimem – sáňky obsahují jen jeden kontakt. Na straně vysílače najdete ještě konektor pro propojení jednotky s fotoaparátem v případě, že váš fotoaparát nemá sáňky na blesk, ale jen PC Sync konektor. Na příjmači je potom umístěn PC Sync konektor jako další možnost odpálení zábleskové jednotky.

Komunikaci mezi jednotkami lze nastavit na jeden ze čtyř kanálů. Díky tomu lze zamezit rušení mezi několika stejnými jednotkami použitými v jedné lokalitě. Samozřejmě, že nastavení kanálu musí být stejné jak u příjmače, tak i vysílače.

img4008-version2 img4006-version2

Pohled na odpalovač a příjmač

Stačí softbox o velikosti 40x40cm?

Záleží na tom, co máte v plánu s tímto softboxem fotit a jakým způsobem chcete světlo z blesku využít. Zkoušel jsem jednak focení, kdy bylo světlo z blesku jediný a hlavní zdroj světla. No a dále jsem samozřejmě vyzkoušel i využití blesku k prosvětlení stínů (tzv. fill-in blesk) při focení v exteriéru.

Zde bych chtěl jen upřesnit, jak to se změkčováním světla funguje. Obecně platí, že čím je zdroj světla větší, tím jsou výsledné stíny měkčí. Naopak u bodových zdrojů světla (slunce, blesk…) dochází ke vzniku ostrých stínů, které jsou v případě portrétní fotografie často nežádoucí. Nezáleží ale na absolutní velikosti světelného zdroje. Musíte brát v úvahu vzdálenost mezi zdrojem světla a fotografovaným objektem. Proto třeba při focení menších předmětů stačí i menší softbox k dosažení měkkého světla. Stačí jen přiložit softbox blíže k objektu.

Při focení celé postavy tedy nedosáhnete se softboxem o těchto rozměrech úplně kvalitního měkkého světla. To z toho důvodu, že softbox bude umístěn relativně dost daleko od fotografovaného objektu. Nicméně i přesto jsou výsledky se softboxem mnohem lepší, než bez něj.

Pokud bude světlo z blesku jako hlavní zdroj světla, nedosáhnete při focení s tímto softboxem úplně rovnoměrného nasvícení celé postavy. Pro tyto účely by byl mnohem vhodnější větší softbox, ideálně třeba obdelníkový. Na druhou stranu při fotografování venku, kdy budete chtít využít světlo blesku jen k prosvětlení obličeje, je tento softbox skvělým řešením. Je rozumně veliký a skladný a při focení se s nim dobře manipuluje.

Fotky v exteriéru

Vyrazil jsem do terénu za slunečného počasí a testoval jsem využití softboxu pro prosvětlení stínů na modelce. Zde musím uvést jednu z největších slabin rádiového vysílače (obou zapůjčených modelů). Ani jeden totiž neumožňuje využití High Speed Synchro (v případě Canonu, u Nikonu se označuje jako Auto FP). Jste tedy limitování synchro časem fotoaparátu, což bývá většinou kolem 1/200 – 1/250s. A při portrétní fotografii narazíte na problém.

Portréty se fotí většinou na co nejnižší clonové čísla, aby byla hloubka ostrosti co nejmenší. Jenže když jste limitováni časem 1/250s a chcete použít malé clonové čísla (jako třeba f2), vyjdou vám jen silně přeexponované fotografie. Jak se to dá vyřešit?

  1. nasadit na objektiv neutrálně šedý filtr, který pohltí část světla dopadajícího na snímač fotoaparátu. Pak můžete se stejným časem fotit s nižšími clonovými čísly.
  2. pořídit rádiový odpalovač s podporou vysokorychlostního synchro času
  3. fotit s vyššími clonovými čísly a zapomenout na práci s hloubkou ostrosti
  4. přesunout focení do míst, kde je méně světla. Ideálně někam do interiéru.

A protože mým hlavním cílem bylo otestování sestavy, zvolil jsem použití velkých clonových čísel a z toho důvodu jsem vůbec nepracoval s hloubkou ostrosti. Berte to tedy na vědomí při prohlížení fotek 🙂

 img4049 img4066

Foceno ve stínu stromu. Díky nasvícení modelky bleskem nedojde k přepalům v místech, kde skrze větve prosvítá slunce. Taky můžete vedle celé postavy modelky srovnat velikost softboxu – je opravu malý.

img4112 img4118

Když slunce zalezlo za mraky, přesunuli jsme se k vysoké trávě, které jsme využili jako pozadí. Zde se projevil další „problém“ rádiového odpalovače. Kvůli absenci odpalování blesku v režimu vysokorychlostní synchronizace si musíte hlídat expoziční čas. Fotoaparát vám sice umožní fotit i na vyšší časy, ale při časech nad 1/250s už nebyla fotka osvětlená zábleskem z blesku celá. Viz fotka vpravo s časem 1/640s. Zde vidíte, že blesk stihl osvítit jen horní část fotografie.

 img4125

Při snížení expozičního času na 1/250s už je potom vše v pořádku. Jen tedy nesmíte na toto omezení zapomenout a hlídat si to ručně. Nejvhodnější bude tedy využití manuálního režimu.

 img4193 img4254 img4255

Další přesun, tentokrát na lavičku. Jak vidíte ze stínů, slunce svítilo na modelku zleva a softbox jsem tedy umístil po pravé straně. Na prostředním snímku vidíte, jak vypadala scéna bez odpálení blesku a vpravo je stejný záběr s odpáleným bleskem.

img4265 img4266

Další dvojce fotografií pro srovnání – vlevo s odpáleným bleskem a vpravo bez blesku.

img4352 img4353

A na závěr ještě jedno takové srovnání

Fotky z interiéru

Zkoušel jsem softbox používat i v interiéru a to jako hlavní zdroj světla. Pro dosažení černého pozadí jsem jednak zatemnil pokoj a taky jsem pro pozadí využil tmavé velké deky. Výhodou softboxu je fakt, že světlo usměrňuje konkrétním směrem a nedochází k jeho dalšímu rozptýlení do okolí. Lze si tak snadněji vyhrát s rozmístěním softboxu a nasvítit jen to, co je potřeba.

img3737  img3757

Vlevo vidíte použité pozadí. Na fotce vpravo je skoro celá postava a jak vidíte, takto malý softbox v těchto případech nedokáže správně rovnoměrně nasvítit celou postavu a nohy byly již podstatně tmavší, než horní část těla. Pro focení jen části postavy ale stačí více než dostatečně. Softbox byl umístěn nalevo od objektivu, asi 1,5m od foceného objektu.

Mé hodnocení sestavy

Myslím si, že za cenu pod 3000Kč se jedná o zajímavou možnost s dobrým poměrem cena/výkon. Osobně bych ale raději volil sestavu s novým modelem rádiového odpalovače s režimem TTL. Sada bez rádiového příjmače/odpalovače vyjde na necelých 1800Kč, což už je mnohem zajímavější cena. Taky bych doporučil zvážit, jak moc mobilní softbox potřebujete a pokud nemáte problém s větším příslušenstvím, vemte raději větší verzi softboxu o rozměrech 60x60cm. S ni dosáhnete kvalitnějšího změkčení světla.

Rozložení sestavy je velmi rychlé a pohotové. Trochu horší je to se skládáním. Složit softbox vyžaduje trochu cviku a mě to z počátku dělalo dost problémy. Věřím ale, že po delší době používání už to bude otázkou sekund. Možná se jen trochu bojím o výdrž softboxu při častém skládání a rozkládání. Softbox se přeci jen skládá docela násilně do malého obalu.

Sám nákup této sady zvažuju, protože během toho týdne co jsem ji měl k dispozici pro testování jsem s ni byl velmi spokojen. Jen si nejsem jistý, jestli by se mi při každém focení portrétů chtělo se softboxem tahat. Nevleze se mi totiž do brašny a proto bych to celé musel nosit někde zvlášť.

Místo toho zatím používám menší softbox o rozměrech 30x20cm který má velmi malé rozměry a je extrémně skladný a skoro nic neváží. Ten nosím neustále v brašně a nemusím si dělat starosti s taháním dalšího příslušenství. Jen samozřejmě kvalita změkčení světla není ideální…ale pořád lepší, než samotný blesk bez softboxu. A jako další výhoda toho malého softboxu je v tom, že s nim lze fotit i když máte blesk nasazený na fotoaparátu.

No a pro pořádek, testoval jsem tuto sadu, která momentálně vyjde na 2976Kč. Stejná sada bez rádiového odpalovače a příjmače vás vyjde na 1788Kč. A jen samotný Magic softbox pro externí blesk o rozměrech 40x40cm vás vyjde na 1188Kč.

Dodatek:

Marek Dvorsky upozornil na naší Facebook stránce na sestavu s názvem Lastolite Ezybox Hotshoe kit. Podle fotek dostpuných na internetu se ale zdá, že se jedná o identické výrobky. A to nejen softboxu, ale i držáku na blesk. Pokud tedy zvažujete koupi této sestavy, doporčuji raději zvolit řešení od PhotonEurope. Nejenom že vás to vyjde levněji, ale nebudete muset zboží objednávat ze zahraničních eshopů 🙂

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *