5 tipů jak překonat kreativní krizi

Možná jste to už taky zažili. Neměli jste moc chuť tvořit, chyběla vám inspirace a energie do další tvorby. Co s tím?

Řešení takových krizí je určitě značně individuální a každý se z toho dostane po svém. Rád se ale podělím o tipy na postupy, které mě osobně již pomohly takové období překonat.

1. Prohlížejte si fotografie ostatních fotografů

Zde se nemusíte omezit pouze na fotografie, ale můžete k tomu využít i zajímavé filmy, klipy a dokonce i hudbu. Prohlížení webů jako 500px a Flickr vás může naladit na tu správnou fotografickou náladu. Třeba díky tomu dostanete nápad na zajímavý projekt, který se rozhodnete realizovat.

Zaměřte se taky na to, co mají společného snímky, které vás zaujaly nejvíce. Možná díky tomu zjistíte, co byste měli ve své tvorbě změnit abyste se přiblížili snímkům, které se vám líbí nejvíce.

2. Zkuste fotit něco úplně nového

Občas může krize znamenat, že jste dlouho na místě a nikam se neposouváte. To je pak nuda a vaše tvorba tím hodně trpí. Tedy samozřejmě není nic špatného na focení v určitém stylu až jej zvládnete na vysoké úrovni. Občas je ale vhodné zkusit něco úplně jiného. Fotíte jen krajiny? Zkuste si třeba makro. Portréty pořizujete jen venku? Vyzkoušejte pro změnu interiérové focení. Fotografujete nejčastěji reportáže? Zkuste si nějaké inscenované focení. Možností je hodně, zpestřete si život.

3. Dovolte si porušovat všechny pravidla

Snažíte se poctivě dodržovat fotografické pravidla a pečlivě tvoříte fotky tak, aby byly co nejlepší? Zkuste se čas od času od všech pravidel a zavedených postupů oprostit. Dopřejte si třeba den volného focení, kdy pro vás nebudou platit žádné pravidla a vašim cílem bude celý proces si co nejvíce užít. Foťte od pasu, zkoušejte netradiční úhly, hrajte si s perspektivou, zkoušejte dlouhé časy, případně rozostřené snímky. Neřešte šum, kvalitu fotek a berte to jako hru.

Je docela pravděpodobné, že z takového focení si žádný snímek nedáte do portfolia. Můžete díky tomu najít zase tu radost z focení a třeba přijít na nějaké nové nápady.

4. Stýkejte se s inspirativními lidmi

Zajděte na pivo s přáteli co taky fotí, nebo se zabývají uměním nebo něčím kreativním. Běžte se projít třeba ve skupince fotografů. Bavte se o jejich projektech, o tom na čem zrovna pracují, nebo co chystají. Třeba vás nakazí a dostanete taky chuť tvořit. A pokud zrovna kolem sebe nikoho takového nemáte, najděte si na internetu rozhovory s různými fotografy.

5. Vemte foťák do ruky a vyražte

Můžete hodiny sedět doma na zadku a přemýšlet jak se do toho zase dostat. Nebo vemte foťák, vyražte ven a začněte se dívat kolem sebe. Užívejte si toho co kolem sebe vidíte a hledejte příležitosti. Nechte se strhnout atmosférou daného okamžiku a dříve nebo později se vám chuť k focení zase vrátí. S foťákem v ruce navštěvujte vaše oblíbené místa, třeba při zajímavém počasí.

Určitě byste se do fotografování neměli nutit. Pokud na to opravdu nemáte vůbec náladu, ani chuť, nechte to být a počkejte si, až to časem přejde.

Stalo se vám už taky, že na vás dolehla tvůrčí krize? Jak jste s ni bojovali vy?

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *