Dojmy z fotoknihy od Saal Digital

Určitě jste už na jednu z recenzí fotoknih od Saal digital narazili. Tato německá firma totiž v poslední době nabízí akci, kdy nabízí poukazy na zhotovení fotoknihy výměnou za zveřejnění recenze. Narazil jsem na dost pozitivních recenzí, ale teprve zkušenosti mých známých mě přesvědčily, abych to taky zkusil.

2016-09-22-dscf4003

Rozhodl jsem se poukaz využít k vytvoření portfolia mých fotografií, které budu moct neustále nosit sebou v malé fotobrašně. Proto jsem vybral menší formát knihy o velikosti A5 (15x21cm). Občas totiž venku narazím na zajímavou tvář k focení a říkal jsem si, že bude užitečné mít sebou vytištěné své nejlepší snímky, abych mohl ukázat jak fotím a případně domluvit nějaké focení. A fotokniha je v tomto případě ideální forma, protože je praktičtější než nosit sebou balík jednotlivých vytištěných fotek.

2016-09-22-dscf4022

Kniha bude sloužit jak portfolio, které budu nosit všude sebou.

Tvorba fotoknihy

Před samotnou tvorbou fotoknihy si můžete navolit spoustu parametrů – od formátu (velikosti) knihy, přes typ vazby, materiál, počet stránek a podobně. Kladně hodnotím i přehledné zobrazení cen, u každé položky je vidět kolik stojí a dole pak máte celkovou cenu. Knihu můžete tvořit buď přes webové rozhraní a nebo přes aplikaci. A zde bych vytkl jednu drobnost – nejdříve jsem chtěl knihu tvořit pomocí webového rozhraní, ale zjistil jsem, že nejde umístit na dvoustranu více než jednu fotku. Jenže já chtěl mít v knize na některých dvoustránkách dvě fotky na výšku. Nikde jsem se nedočetl, že to je možné z aplikace. Zkusil jsem tedy nainstalovat aplikaci a tam bylo těch možností rozmístění fotek více a nebyl problém umístit na dvoustranu dvě fotky na výšku. Bylo by možná fajn někde ve webovém rozhraní viditelně upozornit na to, že aplikace poskytuje více možností.

Práce s aplikací byla intuitivní a samotná tvorba knihy byla jednoduchá. Co mi dělalo problémy bylo vybrání fotek a jejich uspořádání, nemohl jsem se rozhodnout které fotky tam dám a jak je seřadím 🙂 Nevyužil jsem žádné možnosti textu, nebo šablon. Chtěl jsem klást co největší důraz na samotné fotky, tak aby zabíraly veškerou plochu knihy.

Doba zpracování

Saal digital je německá firma, ale web a veškerá komunikace probíhá v češtině. Co mě velmi překvapilo byla doba zhotovení knihy. Objednal jsem ji ve středu odpoledne. V sobotu dopoledne mi ji pak přivezli. Tak rychlé dodání jsem nečekal (zvlášť ne o víkendu). Výhodou bylo taky průběžné informování o stavu objednávky. Tohle hodnotím hodně kladně.

Zpracování a dojmy z hotové knihy

Tady není moc co dodat, zpracování je totiž na velmi vysoké úrovni. A to jak kvalita tisku, tak použité materiály. Zaujme už pevná vazba, na kterou jsem si nechal vytisknout přes obě strany jednu fotku. Působí to velmi dobře a má to ten správný wow efekt. Další příjemná vlastnost je, že první fotka může začínat už na vnitřní straně vazby.

2016-09-22-dscf40202016-09-22-dscf4021

V ruce působí kniha velmi dobře.

2016-09-22-dscf40112016-09-22-dscf4017

Ukázka první a poslední dvoustránky.

Zvolil jsem matný papír, protože mu dávám přednost a lesklé fotky nemám moc v lásce. Struktura papíru je velmi hezká a hlavně je papír dost pevný a tlustý. Je příjemný i na omak a otisky na něm skoro nezůstávají. Barvy jsou hezky syté a hodně dobře vypadají černobílé snímky.

Velkou výhodou je, že každé dvě strany na sebe navazují a je tak možné tisknout jednu fotku přes dvoustranu. Snímek není uprostřed ni jak oříznut, sedí perfektně. Výhodou pak je, že máte díky tomu mnohem větší formát a fotky tak ještě více vyniknou. Naživo to vypadá velmi dobře, jen osobně bych se příště vyhnul použití fotek, kde je obličej menší a ve střední části snímku. Pak ten předěl procházející obličejem docela ruší. U portrétů kde hlava zabírá větší část plochy to pak už tolik nevadí. Nejvíce ale vyniknou fotky, kde je hlavní motiv mimo ten předěl.

2016-09-22-dscf4021 2016-09-22-dscf4013

U fotek přes dvě stránky vypadají nejlíp snímky s motivem vlevo nebo vpravo. Horší je to u snímků, kde je hlavní motiv uprostřed a navíc je malý. Zde je třeba výřez z jedné dvoustránky, kde je hlavní motiv umístěn uprostřed a kvůli velikosti hlavy je ten předěl už celkem rušivý.

2016-09-22-dscf4012 2016-09-22-dscf4014

U větších motivů pak předěl uprostřed nevadí. Navíc barvy vypadají opravdu dobře. Hezky taky vypadají dvě fotky na výšku.

2016-09-22-dscf4008 2016-09-22-dscf4006

Papíry jsou tvrdé a dost tlusté. Listování v knize tedy působí luxusním dojmem i na omak.

Hned potom co mi kniha přišla, nasdílel jsem na Instagramu krátké video s prolistováním knihy:

Celkové zhodnocení

Možná si říkáte, že je ta recenze až moc pozitivní. Nicméně jsem s výsledkem fakt hodně spokojen. Jediné výhrady které jsem zmínil (osekané webové rozhraní a trochu rušivý předěl mezi stránkami u fotek s malým obličejem uprostřed) jsou maličkosti. Důležitá je pro mě kvalita a to, jak kniha vypadá. Má to sloužit k mé prezentaci a určitě bych se nechtěl prezentovat něčím, co by nevypadalo moc dobře.

S výsledkem jsem hodně spokojen a to jak s kvalitou výsledné knihy, tak s celkovým procesem objednávky a doby zhotovení. Za sebe tedy můžu říct, že ostatní fotografové si ve svých recenzích nevymýšleli, fakt jde o povedený produkt, který určitě doporučuji.

Možnost objednat knihu najdete na webu saal-digital.cz

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

Počet komentářů: 2

  1. Jan Liška napsal:

    Davide, díky za pěknou recenzi. Řešil jsem to samé co Ty, všude jsem viděl spoustu skvělých recenzí a ty podmínky akce mi přišly až příliš dobré 😉 Jedna moje známá fotografka si pak fotoknihu za recenzi vyzkoušela a potvrdila mi, že to fakt funguje a kvalita je super. Úplně s Tebou ve všem souhlasím, rychlost dodání, kvalita provedení a vše. Díky za tip s A5 formátem, který se dá nosit s sebou a použít k oslovení zajímavých tváří k nafocení a za tip s celým obrázkem na vnější vazbu. S tím A5 formátem čistě na portrétní portfolio jsi mi fakt nasadil brouka do hlavy B-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *